Fondportfölj

Fondportfölj

Det behöver inte vara svårt att bygga en bra fondportfölj. Det kan vara riktigt svårt att skapa en bra och framgångsrik fondportfölj om man inte besitter stor kunskap om ämnet eller har tid att lära sig. Vissa vill inte lägga ner flera timmar på sitt sparande och då är det bra med några enkla riktlinjer för att skapa en bra fondportfölj. Det är extra viktigt att tänka på fyra faktorer när det kommer till fondportföljer:

Att sprida riskenDiversifiera är extremt viktigt när det kommer till investering. Fonder har olika specialiseringar och inriktningar samtidigt som fonder har regler att de inte får investera hela summan i en tillgång. Om man vill skapa en bra riskspridning är det därför fördelaktigt att äga flera olika fonder som dessutom har olika inriktningar.
 

Minska avgifterna i sparandet

Varje krona som betalas i avgifter kunde istället ha gått till att öka avkastningen. De pengar som tas ut i avgifter går man miste om i avkastning. Desto längre sparhorisont man har desto större påverkan kommer avgifterna få på avkastningen. Att minska på avgifterna är väsentligt för att bygga en bra fondportfölj.

Månadsspara eller spara regelbundet

Genom att spara regelbundet kan det vara en av de mest effektiva sätten att skapa hög avkastning. På det här sättet behövs inga spekulationer om när det är rätt läge och köpa, därför är månadsspara ett utmärkt alternativ. 

Se till att skatta effektivt

När man väljer konto har det en stor påverkan för hur mycket pengar som kommer bli över efter att skatten har blivit betald. Investeringssparkonto (ISK) infördes år 2012 har det blivit den mest populära kontotypen hos många sparinstitut. Detta är pågrund av att man betalar en schablonskatt i slutet av varje år istället för en vinstskatt, när man säljer fonder eller aktier. Det här har visat sig vara mycket lönsamt de senaste åren.

webmaster

Lämna ett svar