En kontokredit är en flexibel kredit på ett konto

En kontokredit är en flexibel kredit på ett konto

En kontokredit en slags kredit på ett konto. Du kan själv avgöra hur stor kredit du vill ansöka om. Om din ansökan beviljas öppnas ett konto med ett visst kreditutrymme som du sedan kan använda vid behov. Fördelen med denna lösning är att du bara använder det belopp som du har ett behov av. Mellanskillnaden mellan det utnyttjade beloppet och det tillgängliga kreditutrymmet lämnas således orört. Detta innebär att du senare kan använda ytterligare medel om du så behöver.

Att tänka på när du överväger att ansöka om en kontokredit

Överväger du att ansöka om en kontokredit? Om så är fallet bör du först se till din aktuella ekonomiska situation och granska den kritiskt. Till exempel bör du:

  • Fundera över ditt behov. Ta dig en ordentlig funderare och försök att sätta fingret på varför du behöver en kredit till att börja med. Har du till exempel tänkt använda pengarna vid nödfall eller för att hantera ditt kassaflöde? Om du snarare vill använda pengarna för impulsiv konsumtion kan det vara bättre att tänka om.
  • Jämför alternativen. Gör efterforskningar och jämför de olika aktörer på marknaden som tillhandahåller denna typ av krediter. Genom att göra detta kan du få så förmånliga villkor som möjligt för din kontokredit. Du vill ju trots allt inte behöva betala en högre ränta eller andra avgifter än vad som är nödvändigt.
  • Gör en budget. Se till att göra en budget och ta fram en ekonomisk plan som visar att du kan betala tillbaka de pengar som du har tänkt låna. På så vis kan du säkerställa att du inte lånar pengar som du i slutändan inte har råd att betala tillbaka.
  • Överväg alternativen. Innan du fattar ett slutgiltigt beslut bör du överväga och utvärdera de eventuella övriga alternativ som du har att tillgå. Några exempel på sådana kan vara ett privatlån, ett kreditkort eller att bygga upp en sparbuffert.

Överväg saken noga innan du ansöker

Till syvende och sist kan krediter som denna vara ett tveeggat svärd. De är smidiga och erbjuder en hel del flexibilitet, vilket är positivt. Samtidigt kan de också medföra kostnader för dig i form av hög ränta och andra avgifter. Därför är det viktigt att du fattar ett välgrundat beslut i frågan.

Christin Sundberg

Kommentarer inaktiverade.